De 8 gouden tips voor goede communicatie door Betteke van Ruler

Persoonlijk ben ik iemand die graag mezelf wil blijven ontwikkelen en uitdagen. Zo ook mijn communicatie. Wat kan er beter? Waar liggen nog kansen voor mijn bedrijf of organisatie? Kan ik nóg meer mensen bereiken, mijn boodschap nog krachtiger overbrengen? Waar schiet ik te kort met mijn persoonlijke communicatie? Evalueer je communicatie eens met deze 8 gouden tips van emeritus hoogleraar Communicatie Betteke van Ruler. Je leest ze hieronder of luistert ze via het interview in De Communicatie Podcast.

Acht regels van goede communicatie:

⭐ Alle handelen is communicatief: het laat iets zien aan een ander en ‘communiceert dus iets’. Zorg daarom altijd voor consistentie tussen wat je doet en wat je zegt.

⭐ Luister altijd eerst naar wat de ander of anderen bezighoudt voordat je iets (terug)zegt. Als je niet aansluit, leidt je boodschap al snel tot blindgang. Zonde van de moeite dus en bovendien meestal irritant.

⭐ Neem de ander altijd serieus, ook als die iets zegt of vindt waar je het niet mee eens bent of wat je belachelijk vindt. Dat is trouwens iets anders dan per se met de ander meebewegen, dat hoeft helemaal niet altijd en wordt snel gezien als hypocriet. 

⭐Het gaat niet alleen om wat je zegt, maar ook om hoe je het zegt. Zorg altijd dat die twee in harmonie zijn en passen bij het thema en de context (dat geldt ook voor je spreektaal en je lichaamstaal trouwens).

⭐ Wees altijd eerlijk, zeg ook eerlijk als je iets (nog) niet weet; zeg ook eerlijk als je iets niet wilt of kunt zeggen, ook daar is niets mis mee. Je hoeft dus niet per se alles te zeggen.

⭐ Vertel niet alleen het mooie verhaal, maar ook het minder mooie – en leg af en toe ook je dilemma’s uit. 

⭐ Wees open over je doen en laten, leg altijd uit wat je doet en waarom. Sta ook open voor anderen die met jou willen communiceren, al kwam jij zelf niet op dat idee. 

⭐ Als communiceren gemakkelijk was, was er niet zoveel misverstand in de wereld. Doe er dus moeite voor om het goed te doen.

Wil je meer weten over deze 8 regels van goede communicatie of over Betteke van Ruler? Bezoek dan haar website: www.bettekevanruler.nl.

Luister het hele interview op Spotify, Soundcloud of iTunes.

CommunicatieAcademy

Steeds meer professionals, bedrijven en organisaties zijn aan het nadenken over hun bijdrage aan de wereld. In De Communicatie Academy leer je van landelijke sprekers hoe je meer impact kunt maken en welke communicatietechnieken, tools en vaardigheden je hiervoor nodig hebt. De Communicatie Academy is een initiatief van Karine van den Noort, oprichter/eigenaar van De Communicatie Experts en host van De Communicatie Podcast.

Connect met Karine via LinkedIn of Instagram.

Privacy Policy