Lotte Willemsen: Technologie en communicatie, hoe houden we het menselijk?

Ze wilde danseres worden, en ging op haar 10e naar de balletacademie. Haar passie voor creativiteit en bewegen, en zichzelf uiten in dans, kon ze daar echter niet kwijt. ‘We leerden vooral hoe we netjes in rijen precies in het gelid moesten bewegen. Voor creativiteit en expressie was geen ruimte. We leken een soort robots.’ Achteraf is daar haar fascinatie voor het thema ‘mens en techniek’ begonnen. Want: wat is menselijk? Wannéér is iets menselijk? En kan je met techniek ooit menselijk communiceren?

Lotte Willemsen is professor in Applied Science bij het Kenniscentrum Creating 010 aan de Hogeschool Rotterdam. Ze doet met haar onderzoeksgroep onderzoek naar precies dit thema: hoe kun je met digitale content en conservaties mensen betrekken, (ver)binden en positief beïnvloeden? Hoe kun je digitaliseren met de menselijke maat?
Daarover gaat deze podcast.
In het interview licht Lotte aan de hand van praktijkvoorbeelden (zoals de eerste virtuele influencer Lil Miquela) wat de uitkomsten tot nu toe zijn van dit onderzoek, en wat wij daar in de praktijk mee kúnnen.

Lotte Willemsen
Dr. Lotte Willemsen is lector Communication in the Networked Society aan de Hogeschool Rotterdam. Hiervoor werkte zij als lector Crossmedia Business bij de Hogeschool Utrecht en als universitair docent persuasieve communicatie bij de Amsterdam School of Communications Research (ASCoR), Universiteit van Amsterdam. Voor haar promotieonderzoek onderzocht zij welke rol electronic word-of-mouth (eWOM) speelt in het machtig maken of worden van de consument en hoe bedrijven hierop kunnen inspelen. Voor dit onderzoek ontving zij van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een Toptalentbeurs.

Lotte schrijft, spreekt en adviseert over ‘digitalisering met de menselijke maat’ in binnen- en buitenland. Bovendien is ze hoofdredacteur van het Tijdschrift van Communicatiewetenschap, en eigenaar van Via Voce; een bedrijf dat anderen adviseert om met behulp van koude data, warme contacten te creëren.

Luister de podcast hier op Spotify of hier op Soundcloud

CommunicatieAcademy

Steeds meer professionals, bedrijven en organisaties zijn aan het nadenken over hun bijdrage aan de wereld. In De Communicatie Academy leer je van landelijke sprekers hoe je meer impact kunt maken en welke communicatietechnieken, tools en vaardigheden je hiervoor nodig hebt. De Communicatie Academy is een initiatief van Karine van den Noort, oprichter/eigenaar van De Communicatie Experts en host van De Communicatie Podcast.

Connect met Karine via LinkedIn of Instagram.

Privacy Policy