Ruth Maas: De toekomst van leiderschap – van controle naar vertrouwen

De afstand tussen het bestuur en de werkvloer verkleinen… Werken vanuit vertrouwen in plaats van controle… Daar heeft iedereen de mond van vol, maar soms denk je: willen we het wel écht? Want waar zie je nou goede voorbeelden van mensen die het op een vernieuwende manier in de praktijk brengen. Een open gesprek met zorgbestuurder Ruth Maas laat zien dat het wél kan. Ruth is bestuurder bij Zorgcentra De Betuwe. Deze ouderenzorgorganisatie werkt op Rijnlandse wijze: maximale verantwoordelijkheid aan de teams en een platte organisatie. Slechts 3 leidinggevenden (onder wie Ruth als bestuurder) op ca. 800 medewerkers en 600 vrijwilligers.

Het is zo’n gesprek waar je nog een paar dagen over loopt na te denken. Vanwege Ruth’s gelijkenis met Brené Brown (maar echt!), vanwege haar bijzondere mensvisie én vanwege de moedige manier waarop ze haar organisatie, Zorgcentra De Betuwe, volledig heeft omgedacht. Van een hiërarchische structuur naar zelforganisatie, van een vergadercultuur naar natuurlijke vormen van overleg en van communicatiestrategieën naar ‘zorgen dat mensen elkaar ontmoeten en kennen’.

Ruth is in 2019 verkozen tot Rijnlander van het Jaar. Het juryrapport windt er geen doekjes om : ‘Ruth is met haar charme, kalmte en intelligentie een lichtend voorbeeld dat het afschaffen van de afstand tussen het bestuur en de voorste linie wèl kan. Ruth zorgt voor volledige openheid, toont haar kwetsbaarheid en weet tegelijkertijd het vertrouwen te behouden. Het vertrouwen tussen haar en de medewerkers van Zorgcentra De Betuwe is aan beide kanten zichtbaar.”

Luister de podcast hier op Spotify of hier op Soundcloud

CommunicatieAcademy

Steeds meer professionals, bedrijven en organisaties zijn aan het nadenken over hun bijdrage aan de wereld. In De Communicatie Academy leer je van landelijke sprekers hoe je meer impact kunt maken en welke communicatietechnieken, tools en vaardigheden je hiervoor nodig hebt. De Communicatie Academy is een initiatief van Karine van den Noort, oprichter/eigenaar van De Communicatie Experts en host van De Communicatie Podcast.

Connect met Karine via LinkedIn of Instagram.

Privacy Policy